Eerste schooldag(en)

Tasje:
Geef je kleuter een tasje mee met een eenvoudige sluiting, die het zelf kan open maken. In dit tasje zitten best een zakdoekje, een reserve onder- en bovenbroekje, een droge koek of een appel in stukjes.
Troost:
Geef je kind gerust zijn lievelingsknuffel mee. Bij de moeilijke momenten zal het die zeker nodig hebben en later zal het die zelf wel thuis laten, als het deze “troost” niet meer nodig heeft.
Kledij:
Trek gemakkelijke kledij aan, zodat het niet teveel hulp nodig heeft bij het aan- en uitkleden en opdat “ongelukjes” zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. In de winter zijn wanten beter dan handschoenen met vingers en aan een touwtje door de mouwen bevestigd gaan ze niet verloren.
Naamlabels:

Noteer de naam van het kind op alles wat het meebrengt: tasje, jas, knuffel … Voor de juf is het immers onmogelijk alles uit elkaar te houden.
Afscheid:
Probeer het afscheid niet te lang te maken. Eens je ziet dat je kind goed bij de juf is, zeg je kort en hartelijk dag aan het kind (zoals het in andere situaties gewoon is) en verdwijn je. Probeer ervoor te zorgen om niet zichtbaar te blijven door het raam of aan het hek. Zo maakt U het afscheid minder moeilijk voor je kind.
Op tijd:
Probeer de eerste dagen echt tijdig op school te zijn om je kind af te halen: beter 5 minuten te vroeg dan één minuut te laat. Die minuut kan voor je kind een drama zijn, want alle mama’s zijn er (in zijn/haar ogen toch) en zijn/haar mama niet!
Slaap:
De eerste schooldagen kunnen voor het kind erg vermoeiend zijn (alles is nieuw en er is de drukte van veel kinderen). Zorg er dus voor dat je kleuter genoeg kan slapen om te bekomen van alle ervaringen. De eerste weken zijn halve schooldagen soms echt genoeg! Als het kan, probeer dan het kind na de middag wat tot rust te laten komen, alhoewel we best begrijpen dat dit niet voor iedereen mogelijk is.